W.S.V. Blijdorp is 20 september 2001 opgericht, voortgekomen uit WSV de Kolk, WSV Piet Heyn en WSV de Schie en is gevestigd in de Fokhaven aan het Schie-Schiekanaal te Rotterdam.


Ontstaan WSV Blijdorp


De geschiedenis van de huidige watersportvereniging “Blijdorp” gaat terug tot 1929, toen WSV de Schie als eerste van de drie toenmalige verenigingen werd opgericht.

                           WSV de Kolk                                                   WSV Piet Heyn                                               WSV de Schie

Oude locaties
Vroeger waren de drie oorspronkelijke verenigingen verspreid over Rotterdam. Zo was de in 1950 opgerichte WSV de Kolk ooit gevestigd in de Voorhaven in Delfshaven, WSV Piet Heyn (opgericht in 1934) in de Coolhaven en had WSV de Schie (1929) haar ligplaatsen in het Schie-Schiekanaal.

De Fokhaven
Door een idee van het gemeentebestuur van Rotterdam om de drie watersportverenigingen te centraliseren is begin jaren ’60 de Fokhaven ontstaan. Deze is destijds nieuw gegraven uit een terrein dat al gedeeltelijk werd gebruikt door WSV de Schie en bood voldoende ruimte om drie verenigingen te huisvesten. Nu lagen de schepen in één haven maar waren de verenigingen wel gescheiden van elkaar. Elke vereniging had eigen voorzieningen zoals een clubhuis en een hellingbaan om de schepen uit het water te trekken.

Eén vereniging
Door samen gebruik te maken van ruim 70 jaar watersportervaring besluiten WSV de Kolk, WSV Piet Heyn en WSV de Schie om de krachten te bundelen en te fuseren tot één grote vereniging. Op 20 september 2001 begint een nieuw tijdperk als W.S.V. Blijdorp wordt opgericht. De oude verenigingen worden uiteindelijk in 2004 opgeheven.

 

Op het terrein en de haven van WSV Blijdorp zijn nog steeds de sporen van de oorspronkelijke verenigingen zichtbaar. Zo beschikt de vereniging over drie hellingbanen, één van elke oude vereniging. De namen van de steigers verwijzen nog naar de oorsprong: Schie steiger, Piet Heyn steiger en Kolk steiger. Ook veel van de gebouwen die op het terrein staan stammen nog uit de oude tijd: het huidige clubgebouw is ontstaan uit het oorspronkelijke clubgebouw van WSV Piet Heyn, het clubhuis van WSV de Schie dat bij de entree stond, bestaat niet meer en het gebouw aan het einde was het clubgebouw van WSV de Kolk. De toiletvoorziening van dit vroegere clubhuis is nog steeds in gebruik. Ook is er in de werkploegen nog een spoor van de “bloedlijnen” terug te vinden, dit zijn er namelijk drie, die elk weer de naam hebben van de oude verenigingen.

 


Overzicht in aanbouw zijnde jachthaven aan de zuidzijde van het SchieSchiekanaal bij de Blijdorpbruggen. Men hoopt eind september 1960 de nieuwe jachthaven in gebruik te kunnen nemen.

(Datering: 20-07-1960 – 28-07-1960 – Gemeente Rotterdam)

 

 

 

 

 

 

 

 

Fokhaven in de jaren ’60