Update Corona 28 april 2020

In aanvulling op de bestuursmededeling van 17 april 2020 geven wij u een update van de situatie in het kader van het Corona virus.

De persconferentie van de Minister President van dinsdag 21 april 2020 heeft helaas voor de watersport in Rotterdam geen ruimte voor vermindering van de maatregelen opgeleverd.

Naast de maatregelen van de regering en het RIVM en de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VR-RR) heeft de gemeente Rotterdam zelf ook vergaande maatregelen doorgevoerd, in het kort de maatregelen van de gemeente Rotterdam:

Ondanks het mooie weer blijft het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven en afstand te houden. Dat geldt ook voor de pleziervaarders en watersporters.

• De (jacht)havens en watersportverenigingen in Rotterdam zijn daarom gesloten:
  • Recreatievaart mag niet meer in- en uitvaren
  • De gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen zijn gesloten
  • Recreatief verblijf op de haven overdag en ’s nachts is niet toegestaan
  • De haven is ook voor vaste ligplaatshouders gesloten

Onderhoud

• Alleen hoognodig onderhoud aan schepen is toegestaan. Schilderen valt hier niet onder. Verenigingen of beheerders zijn aansprakelijk voor alle onderhoudswerkzaamheden. Zo moeten deze toezien op het houden van 1,5 meter afstand bij de uitvoering en moet iedere vorm van groepsvorming worden voorkomen.

Watersport

• Voor alle sporten in de buitenlucht geldt: houd minimaal 1,5 meter afstand en met niet meer dan 2 personen. Ga alleen naar buiten als dat nodig is en ga zo veel mogelijk alleen op pad. Zoek geen risico’s op en voorkom een reddingsactie of beroep op medische hulp.
  • Aangepaste dienstregeling bruggen en sluizen

Als gevolg van de bestrijding van het coronavirus is de winterbediening van bruggen en sluizen verlengd. Dit heeft consequenties voor de recreatievaart.

Wij zullen af moeten wachten of er na 20 mei 2020 verlichting van de maatregelen komt zodat er weer onderhoud gepleegd kan worden, we af kunnen hellingen en hopelijk weer mogen varen.

Maar het is allemaal nodig om het Corona virus te bestrijden en onze gezondheid gaat natuurlijk boven alles.

Wij krijgen berichten dat in andere steden veel ruimer met de watersport omgegaan wordt echter hebben wij nu eenmaal, naast de landelijke overheid, het RIVM, de VR-RR te maken met de gemeente Rotterdam.

Zie ook het bericht dat onze Havenmeester op 22 april 2020 op het Prikbord op de Website heeft laten zetten.

Het bestuur wil binnenkort een digitale bijeenkomst houden waarbij alle leden aanwezig kunnen zijn, u wordt binnenkort via uw e-mail en de Website geinformeerd wanneer deze digitale bijeenkomst plaats gaat vinden en hoe u zich hiervoor aan kunt melden.

Wees verstandig en blijf weg, blijf gezond en pas goed op u zelf en anderen.